Hvordan kan cortenstål vare, når det ruster?

Hvor kommer cortenstål fra?

United States of America Steel Corporation utviklet cortenstål på 1930-tallet for å lage kullvogner til jernbaner og broer, der vedlikehold av undersiden var spesielt vanskelig. Med cortenstål kunne man slippe å male stålet, og samtidig ha en sterk og sveisbar ståltype som er værbestandig. Cortenstål ble senere brukt til flere former for beskyttelse (blant annet fasadekledning) på begynnelsen av 1960-tallet. I dag brukes fortsatt cortenstål i arkitektur mange steder – for eksempel Bryggen i Vejle, Dampkjelebygningen i Silkeborgs Papirfabrik og Farum Midtpunkt.

Hvorfor holder cortenstål selv om det ruster?

Cortenstål ruster raskt på overflaten, men det korroderer langsommere enn bløtt stål. Cortenstål holder seg godt – selv om det ser rustent ut. Cortenstål ruster kun på overflaten, og rusten på overflaten er med på å beskytte stålet.

Hvorfor flasser cortenstål?

Cortenståls utseende utvikler seg over tid, og det er normalt at det flaker litt i bunnen, der det er mest vann. Det har ingen innvirkning på cortenstålets holdbarhet. Her er det også viktig å merke seg at rust er 7 ganger tykkere enn det originale stålet. 2 mm cortenstål blir dermed 14 mm rust. Dette betyr at 0,3 mm rust løsner i 2,1 mm flak, noe som kan få det til å se verre ut enn det er. Flakene vil ikke gå bort (med mindre de brytes av) og de vil beskytte stålet under. Ønsker du å fjerne noen av flakene av estetiske årsaker, kan du bruke en svamp eller litt sandpapir.

Hvordan utvikler fargen på cortenstålet seg?

Fargen på cortenstål endres over tid. Fargen vil endre seg over tid fra oransje, rødbrun, brun til nesten svart.Gnir cortenstål av på underlaget?

I begynnelsen av rustprosessen kan rusten dryppe ned på underlaget, og det kan oppstå flekker. Dette kan unngås ved å legge litt presenning under kantene, som rusten da kan dryppe på. Etter noen måneder vil ikke rustprosessen gå på langt nær like fort, og forurensning vil ikke lenger forekomme.

Hvorfor ruster cortenstål annerledes?

Det er normalt at cortenstål ruster med ulik hastighet. Dette kan skyldes, at det fortsatt er et oljelag på platene, som ruster langsommere. Det kan hjelpe å vaske av platene, som ikke er særlig rustne, i saltvann en gang. Når platene får regn, vil prosessen virkelig sette fart, og rustprosessen vil starte mer.
cortenstål